Gastro-intestinale en oncologische chirurgie

Binnen de heelkunde houdt het specialisme gastro-intestinale chirurgie zich bezig met grote en complexe operaties aan het spijsverteringsstelsel. Deze worden uitgevoerd door gespecialiseerde (gecertificeerde) chirurgen. In het bijzonder betreft dit operaties aan slokdarm, maag, dunne en dikke darm. Ook melanoom is een belangrijk aandachtsgebied van de oncologisch chirurg.

Behandeling op maat

Rondom de operatie (voor- en na de operatie) is intensief overleg met de maag-darm-lever artsen (MDL-artsen) over de meest geschikte behandelmethode. Op deze manier wordt geprobeerd iedere patiënt een behandeling op maat te geven en wordt de kans op complicaties zo klein mogelijk gehouden.

Gecombineerde behandeling

Oncologische chirurgie is chirurgische kankerbehandeling. Denk hierbij aan het verwijderen van een tumor. Een toenemend aantal patiënten met kanker ondergaat tegenwoordig een gecombineerde chirurgische behandeling bestaande uit chirurgie, radiotherapie en/of chemotherapie. Hierbij kan de radiotherapie voor of na de chirurgie worden gegeven, soms wordt de radiotherapie gecombineerd met chemotherapie. De chemotherapie wordt meestal in aanvulling op de chirurgie gegeven.